Sodus High School
Back to Gallery

Sodus High School

Sodus, New York

The design of this project grew out of the concern for enhanced security at this high school. Previously, an uninviting, deteriorating masonry canopy marked the school's entry. It was riddled with ramps, stairs, and underutilized circulation space that was not optimized for program use.

This renovation process involved design exploration of the building's entrance. The design relocated the main office and provided a welcoming entrance for the visitors into the facility, with an innovative canopy made with Max Compact Exterior panels from Fundermax.

How Max Compact Exterior Panels Added Value

SEI Design Group decided to give shape to a unique canopy, which turned out to be a one-of-a-kind piece.

As per the architect Gian-Paul Piane's words, "The Max Compact Exterior panels helped us transform what was an uninviting, deteriorating masonry entryway of the school into a highly modern canopy that not only enhanced the exterior aesthetics but also allowed for natural daylighting to improve the interior environment."

To create a magnificent ground-level visual effect and to take an active part in the capture of the natural daylight, this piece of architecture is also unique from a bird's eye view. Its geometrical triangular pieces, matching as in a 3D puzzle, can be seen from the top-level windows as a giant bird with two flying wings.

Additionally, this is one of the first applications like this in North America where Fundermax's phenolic HPL panels are used as a roof, exposed to weather and UV rays. This is an added benefit for the architect as Fundermax's panels are able to handle the exposure without limiting the product's warranty on this type of application.

Read the full case study story on Sodus High School here.

Back to Gallery

Application:

Soffits

Rainscreen Façade

Product:

Max Compact Exterior

Industry:

Education

Finishes:

NT

Colors

White #0085

Fastening System:

Exposed

General Promotor:

Sodus Central School District

Architects:

SEI Design | Gian-Paul Pianne

Fabricator:

Gitzen Company

Year of Completion:

2019

Photo Credits:

SEI Design

CAS Reps

Case Study:

Project Spotlight: Sodus High School